Er du i gang med at bygge din egen hjemmeside eller webshop, eller lave nyt markedsføringsmateriale for din virksomhed, vil du på et tidspunkt få brug for flotte billeder. Hvordan skaffer man sig flotte billeder uden at overtræde andres copyrights eller krænke eventuelle personers privatsfære? Du må ikke bruge de billeder du finder på nettet, med mindre du spørger om lov hos personen der har ophavsretten til det pågældende billede. Du må ikke "låne" billeder hos tilsvarende webshops.

UNIKKE BILLEDER

Har du et godt kamera, får du de mest unikke billeder ved selv at tage dem. Som hovedregel gælder det, at du ikke må tage billeder på områder hvor du ikke har fri adgang til, f.eks. i en børnehave eller i virksomheder, uden at du først spørger om lov. Du må gerne tage et billede på offentlige områder hvor der er personer som en del af motivet. Men du må ikke tage billeder af personer (hvor personerne er hovedmotivet), uden først at spørge om lov. Tager du billeder af personer til kommercielt brug, skal du altid have samtykke fra personerne.

Du kan hyre en professionel fotograf til at tage dine billeder. Her skal du være opmærksom på, at du som grundregel kun køber brugsretten til billederne og at fotografen har ophavsretten. Dette betyder at du kun må bruge billederne som aftalt inden køb og at du ikke må videre sælge eller forære billederne til tredjepart. Men at fotografen må sælge billederne til anden køber. Med mindre der er lavet skriftlig aftale om andet.

ROYALTY-FREE BILLEDER

Du kan købe royalty-free billeder på nettet. Der findes rigtig mange billed-databaser på nettet, bl.a. www.shutterstock.com, www.gettyimages.dk, www.istockphoto.com, hvor det er muligt at købe billeder til få penge. Du skal her være opmærksom på, at der findes forskellige typer licenser. Standard licens er, hvor du må bruge billedet i diverse layoutopgaver, billedet må dog ikke anvendes på nettet over en hvis størrelse. Der er også et fastsat max. oplag hvis billedet bruges i tryksager og billedet må ikke videre sælges til tredjepart.

Det er også muligt at købe udvidet licens til et billede, så billedet må bruges på varer der skal videresælges, f.eks. som illustration på pude eller kop. Ulempen ved køb af royalty-free billeder er, at du kan risikere at dine konkurrenter bruger de samme billeder.

MÅ MAN LINKE TIL ANDRES BILLEDER?

Man må ikke linke til andres billeder i f.eks. et blogindlæg. Man skal altid spørge om lov først, når man bruger andres billeder.

Hvis du har mistanke om at nogle har lånt dine billeder uden lov, kan du via google billeder søge efter det eksakte billede på nettet. Google sammenligner farver og toner i billedet og vil finde billedet selvom det er blevet omdøbt eller beskåret.

Googlebilleder HarboeGrafisk

Googlebilleder1 HarboeGrafisk

Upload det billede, som du gerne vil have Google til at tjekke, om der ligge kopier af på nettet.

 

MÅ MAN LINKE ELLER IMPLEMENTERE ANDRES YOU TUBE VIDEOER I ET BLOGINDLÆG ELLER PÅ SIN HJEMMESIDE?

Når man publicerer en video på YouTube, har man mulighed for at aktivere eller deaktivere en implementeringskode til videoen. Koden der vises under fanen DEL, bruges når andre vil indsætte videoen i et blogindlæg, på facebook eller på en hjemmeside. Hvis koden er aktiveret, burde det betyde at ejeren af videoen gerne vil have at folk implementerer videoen, men selvfølgelig i den rette sammenhæng. Men det er ejeren af videoen der har ophavsretten og det sikreste er at spørge omlov, inden du deler videoen på din blog eller hjemmeside.

Thomas Rosenstand har lavet en rigtig god video, hvor han fortæller hvad man må og ikke må. Du kan se filmen herunder.

https://www.youtube.com/watch?v=IQhGjJVkSFI